Onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz
Langdurige zorg
Langdurige zorg is voor mensen die dag en nacht hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld als je ziek bent of een beperking hebt. De Wet langdurige zorg (Wlz) biedt deze zorg.
Er zijn binnen de Wlz verschillende mogelijkheden. Je kunt hulp thuis krijgen of in een zorginstelling. En je kunt dit regelen via zorg in natura of via een PGB. Thuis zijn er andere mogelijkheden dan bij een zorginstelling. Het is daarom belangrijk om goed te weten wat de mogelijkheden zijn en wat bij jou past.
Voor zorg vanuit de Wlz heb je een indicatie nodig. Deze wordt afgegeven door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Je kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met het CIZ.
Bij het regelen van jouw zorg heb je vaak met verschillende organisaties en veel regels te maken. In de Wet langdurige zorg is daarom geregeld dat je bij vragen ondersteund kunt worden door een cliëntondersteuner. Iedereen met een Wlz-indicatie kan gebruik maken van een cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner is er ook voor ouders of familie die iemand met een Wlz-indicatie verzorgen.
Wat de cliëntondersteuner van MEE doet
De cliëntondersteuner van MEE doet verschillende dingen:
-
De cliëntondersteuner geeft informatie en advies over:
- Het zorgaanbod in de regio.
- De diverse zorgvormen (zorg in natura, PGB).
- Zorg voor specifieke doelgroepen.
- Jouw rechten.
-
De cliëntondersteuner helpt bij het maken van keuzes. De cliëntondersteuner denkt met je mee. Wat is voor jou belangrijk in je leven? Welke zorg past daarbij? Hoe kan deze zorg het best geregeld worden?
Bij het zoeken naar oplossingen worden ook de mensen om je heen (familie, mantelzorgers, vrijwilligers) betrokken. -
De cliëntondersteuner helpt bij het vinden en regelen van de juiste zorgaanbieder. Het maakt niet uit of het dan gaat om verblijf in een instelling of om zorg thuis.
-
In jouw zorgplan staan de afspraken over welk zorg de zorgaanbieder jou geeft. De cliëntondersteuner kan je helpen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van het zorgplan.
De cliëntondersteuner kan ondersteunen bij het gesprek met de zorgaanbieder. Ook als je bijvoorbeeld ergens niet tevreden over bent. -
Ben je het niet eens met een besluit? De cliëntondersteuner informeert je over de procedures van klachten, geschillen, bezwaar en beroep. En geeft je informatie over jouw positie en de mogelijkheden die je hebt.
-
De cliëntondersteuner informeert je over de procedure, mogelijkheden en eventuele risico’s van een herindicatie. De cliëntondersteuner helpt je bij het voorbereiden van het indicatiegesprek. Indien nodig kan de cliëntondersteuner bij het gesprek aanwezig zijn.
Contact
Onafhankelijke cliëntondersteuning is voor iedereen met een Wlz-indicatie. En voor vertegenwoordigers of mantelzorgers van mensen met een Wlz-indicatie.
Voor meer informatie kunt je contact opnemen met het servicepunt: 088 010 21 20. Of stuur een e-mail naar wlzclientondersteuning@meezuidlimburg.nl